perjantai 9. marraskuuta 2012

Sähköinen tutkinto tulossa keväällä 2016

                          Sähköinen yo-tutkinto edellyttää myös laitekannan
                          määrittelyä opetusviranomaisilta toimiakseen.




Tieto- ja viestintätekniikan käyttöönotto asteittain ylioppilaskirjoituksissa sisältyy nykyiseen hallitusohjelmaan. Ylioppilastutkinnon sähköistämistä valmistelleen työryhmän esiselvitys valmistunee vuoden loppuun mennessä.

Tällä haavaa näyttää siltä, että ensimmäiset tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävät ylioppilaskokeet tulevat yo-tutkintoon keväällä 2016. Asia koskee siten jo syksyllä 2013 lukio-opintonsa aloittavia ykkösiä. Koko tutkinto on tarkoitus suorittaa sähköisesti keväällä 2019.

Ylioppilastutkintolautakunta ei ole tehnyt sähköisestä tutkinnosta vielä päätöstä. YTL:n uusi pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä on kuitenkin antanut ymmärtää, että liikkeelle lähdetään keväällä 2016 kahdella tai kolmella oppiaineella. Kouvolan Pro Rexissä kuulin, että ensimmäisenä järjestetään saksan kielen ja yhteiskuntaopin sähköinen yo-koe.

Tutkinnon sähköistämiseen liittyvät haasteet ovat suuret, kuten asiaan perehtyneet tietävät. Ensimmäisenä tulee mieleen oppilaitosten eriarvoisuus tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisessä. Päättötutkinnon pitäisi olla kaikille sama ja yhdenvertainen. Oppilaitosten tvt-välineistössä sekä opettajien ja opiskelijoiden osaamisen tasossa on huomattavia eroja.

Kauhavan lukiossa tilanne on tiedostettu. Tänä lukuvuonna kaikki lukion ykköset suorittavat atk:n uuden peruskurssin, jossa annetaan perusvalmiudet mm. tiedonhakuun, tärkeimpiin työvälineohjelmiin, verkko-opiskeluun ja taulutietokoneisiin. Valmiuksiamme lisää mahdollisuus olla mukana kuuden lukion Mobiluck-hankkeessa, jossa mobiiliopetusta hyödynnetään lukiolaisen arjessa ja opiskelussa. Tehtäväkenttää kuitenkin riittää. Opettajillemme olemme suunnittelemassa kolmen vuoden koulutusjaksoa tieto- ja viestintätekniikan parissa.

Maailman ja välineistön nopeasta muutoksesta kertoo se, että parhaillaan päivitettävänä olevasta opetussuunnitelman tietostrategiaosuudesta kelpaa meille enää vain visio. Kaiken muun saa kirjoittaa kokonaan uudelleen. Seitsemässä vuodessa tvt-strategiamme on auttamatta vanhentunut!
Ylioppilastutkinnon sähköistämiseen liittyy muitakin pulmia. Miten järjestetään monet tietoturvaan liittyvät ongelmat? Rakennetaanko tutkintoa varten oma sähköinen suljettu ympäristö? Tallennetaanko yo-vastaukset muistitikulle vai pilvipalveluihin? Kuinka varaudutaan tietokoneen toimintahäiriöihin ja käyttäjien opastukseen? Miten yo-tehtävät muuttuvat? Kuinka arvioidaan kokelaiden suorituksia?

Lukiot kaipaavat opetusviranomaisilta pikapuoliin selkeitä linjauksia yo-tutkinnon sähköisestä kehittämistä ja siitä, millaisessa toiminta- ja laiteympäristössä tutkinto aikanaan suoritetaan. Ongelmaksi voivat koitua myös lukiokoulutukseen vuodesta 2014 kohdistuvat mittavat säästöt. Miten kouluilla ja koulutuksen järjestäjillä on varaa laitehankintoihin, jos saman aikaan lukioita lakkautetaan ja valtionavuista säästetään?

Odotan ainakin osaan kysymyksistä selkeitä vastauksia tammikuussa 2013 järjestettävissä Suomen Rehtoreiden ja Ylioppilastutkintolautakunnan koulutuksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti